PREGLED PRIČE

2021

Upoznajmo jedni druge - promovišimo prave vrednosti

Osnovna škola ,,Petar Petrović Njegoš"

Zrenjanin

MENTOR

Vesna Petrović

Step 1 OSETI

Želeli smo da budemo bolji prijatelji, da više brinemo jedni o drugima, kao i o okruženju i prirodi. Uočene smetnje: površno ili nedovoljno poznavanje rada škole, nedovoljno promovisanje uspeha učenika na raznim poljima, nedovoljno afirmisanje pozitivnih vrednosti i akcija, površno i netačno prenošenje informacija o dešavanjima u školi.

Odabrali smo da rešavamo problem loše komunikacije u odeljenju, među učenicima na nivou škole, kao i komunikaciju i prenos informacija između škole i lokalne sredine. Zbog trenutne pandemije primećeno je da je komunikacija i razmena svih informacija neophodna, ali je izostala na potrebnom nivou. Takođe je konstatovano da se ovaj problem pojavio i pre ove situacije, ali da je sada posebno uočljiv.

Učenici su primetili da niko van odeljenja nije upoznat sa akcijama, uspehom pojedinaca, dobrim delima. Istakli su da je neophodna promocija pozitivnih vrednosti jer, ako se nešto ne promoviše, imaju utisak kao da se nije ni desilo. Potrebno je naći način da se sa svim što se dešava u školi upozna i šira lokalna sredina. Učenici su zaključili da se na ljude u okruženju najviše može uticati pozitivnim primerima i da samo treba naći adekvatan način da prava informacija dođe do svih.

Step 2 ZAMISLI

Predloženo je da se pozitivne vrednosti i sve akcije u školi promovišu putem: društvenih mreža, plakata, video snimaka, flajera, panoa, izložbi i priredbi u školi i sali mesne zajednice, majica sa porukama i školskih novina. U školi već funkcioniše promovisanje putem fejsbuk stranice škole. Povremeno se može nešto o dešavanjima u školi može pročitati i u lokalnom listu. Izložbe i priredbe su zbog aktuelne epidemiološke situacije izostale, a one bi bile prilika da se deli i promotivni materijal.

Želeli smo da naše rešenje bude novo i inspirativno za našu školu. Odabrali smo da pokrenemo školske novine jer se na taj način obuhvataju sva predložena rešenja, a pokrenute akcije biće promovisane i u lokalnoj zajednici.

Step 3URADI

Nakon odabranog rešenja učenici su prionuli na izradu akcionog plana i podeli zaduženja. Dogovorili su se da redakciju čine učenici oba odeljenja i da se, tokom prikupljanja građe za časopis, uključuju i učenici drugih razreda. Glasanjem putem Gugl upitnika prikupljali smo predloge,a potom odabrali ime časopisa. Dogovorili smo se da časopis izlazi dva puta godišnje - na kraju prvog i na kraju drugog polugodišta.

Promovisanje pozitivnih vrednosti i akcija povećalo je zainteresovanost učenika da se ujključe u iste. Zbog velikog interesovanja izdaće se još jedan broj do kraja školske godine.

1200

Tokom procesa stvaraja časopisa učenici iskazuju svoje oduševljenje i sve više njih se rado priključuje radu. Najviše novih članova je iz sedmog razreda. Učenici: ,,Časopis nam omogućava da pokažemo našu stranu priče. Da se iskažemo kroz pesme, priče, crteže i mnogobrojne druge stvari. Ostaviće zabeležene lepe trenutke, uspehe i doživljaje sadašnjih generacija. Sigurna sam da će podstaknuti drugu decu da naprave nešto još bolje.” ,,Mislim da je ideja o pokretanju školskog časopisa sjajna. Na taj način deca mogu da prikažu svoje mišljenje i kreativnost. Rad na ovom projektu je veoma zabavan. U časopisu je obrađen veliki broj interesantnih tema, a nadam se da će ih u budućnosti biti još više. Željno iščekujem sledeći broj.” Roditelj učenice V razreda: ,,Školski časopis ,,Iskra" uneo je u našu školu jedan novi, zanimljiviji vid saradnje i izražavanja kreativnosti kod dece. Osmišljen je tako da svako učestvuje u onom u čemu je najbolji. Informacije se brže šire, a za uspehe đaka se više čuje."

Najveći problem bilo je savladavanje tehničkih problema prilikom kreiranja časopisa (savladavanje rada u Publisher -u, uređivanje materijala, odabir fotografija). Odlučili smo da sve tekstove pišu učenici i da se u našem časopisu neće nalaziti članci i fotografije preuzete sa interneta. Na početku rada problem bilo je poteškoća prilikom uključivanja svih učenika i nastavnika u školi, ali smo bili uporni u slanju mejlova i pozivanju na saradnju. Veliki broj njih se odazvao, a očekujemo da će svi steći naviku da redovno šalju priloge za naš časopis.

Više od 30 dana

Kvalitetno obrazovanje

Smatramo da će promovisanje znanja, pozitivnih vrednosti u svim nivoima društva značajno uticati na podizanje kvaliteta obrazovanja.

Step 4 PODELI

Časopis smo promovisali na priredbi povodom Dana škole. Zbog epidemiološke situacije nije bio prisutan veliki broj učenika, roditelja i saradnika iz lokalne zajednice. Kako bi časpos dospeo do svih, stavili smo PDF verziju na fejsbuk stranicu naše škole, poslali je članovima Kluba roditelja, poslali svim nastavnicima koji su časopis prosledili učenicima putem platforme Majkrsoft Teams. Odštampane primerke učenici su upakovali i poslali svim akterima u lokalnoj samoupravi (gradonačelniku, školskoj upravi…). Povratne informacije o reakciji lokalne sredine još uvek pristižu. Stižu pohvale i kolega iz drugih škola, a i pozivi da im pomognemo da oni pokrenu svoj časopis.

Više od 100 ljudi

Planirano je da školske novine izlaze dva puta godišnje (krajem prvog i krajem drugog polugodišta). Obezbeđeno je štampanje u lokalnoj štampariji. U promociju i prodaju školskih novina uključili smo i Učeničku zadrugu koja već dugi niz godina uspešno funkcioniše u našoj školi. Redakciji se priključuju zainteresovani učenici i nastavnici. Izvršiće se podela zaduženja i sačiniti plan stalnih rubrika. Časopis je izazvao veliko interesovanje i planira se specijalno izdanje za jun koje će biti posvećeno učenicima četvrtog i osmog razreda, a sadržavaće i uspehe na takmičenjima koji nisu obuhvaćeni prvim brojem. Zbog kratkog vremenskog roka ovo izdanje imaće samo svoju PDF verziju. Obezbeđen je prostor za redakciju za koji će se, do početka sledeće školske godine, obezbediti potrebna oprema.