PREGLED PRIČE

2022

TiPiDi - Tim za prevenciju diskriminacije 😊

OŠ "Zdravko Gložanski" Bečej

Srbija

MENTOR

Margarita Berček

Step 1 OSETI

Nije bilo ometajućih faktora.

Prevencija diskriminacije u školi i šire, jer su svi ostali izlistani problemi nekako lakše bili rešivi, dok je ovo nešto čije smanjenje sigurno utiče na sve ljude.

Problem je prisutan svugde, na svim nivoima, takođe i u školi i to je nešto na čemu kontinuirano treba raditi svakako.

Step 2 ZAMISLI

Izlistali smo pregšrt ideja i sve ono što smo zamislili smo i zapisali, a većinu uspešno i realizovali.

Pokušali smo veliku većinu svega izlistanog i realizovati, što će se videti iz liste u URADI fazi.

Step 3URADI

Krenuli smo sa planiranjem i realizacijom aktivnosti jednu po jednu u fazi URADI i otkrili smo da značajno možemo da promenimo svet oko sebe - sve smo radili timski. 1. Formirali smo TiPiDi (tim za prevenciju diskriminacije) – prošli smo puno radionica, postavili smo sanduče poverenja 2. Predložili smo da međupredmetna tema u 8. razredu bude upravo diskriminacija (9 nastavnih predmeta u svih 5 odeljenja, puno nastavnika) 3. Međuškolski online sastanak sa Žitkovcem uz debatu u okviru projekta o pomoći učenicima iz osetljivih grupa koji su često izloženi diskriminaciji 4. Vršnjačka podrška u učenju svake druge nedelje 5. Zajednička radionica o prevenciji diskriminacije i razvoja timskog rada sa učenicima iz izdvojenih odeljenja iz Radičevića 6. Obeležavanje međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 3. decembra uz gostovanje paraolimpijke Borislave Perić-Ranković i Udruženja gluvih i nagluvih 7. Obeležavanje svetskog dana sreće – 20. marta (muzika, slikanje, poruke i zadaci, recepti sreće svih odeljenja) 8. Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije – prezentacije od strane učenika u svim odeljenjima od 4. do 8. razreda 9. Obuka o medijaciji online – u planu je formiranje tima za medijaciju 10. Radionice o rodnoj ravnopravnosti, učešće na Nastavničkom veću 11. TedX, debate, žurke 12. Učešće u filmu RTS kao primeru dobre prakse u okviru inkluzivnog obrazovanja 13. Rap sekcija – kreirana je pesma o prevenciji diskriminacije 14. Volonteri na Živoj biblioteci...

Rezultat svih naših aktivnosti je svakako smanjenje nivoa diskriminacije u školi, odnosno u školi ima manje nasilja, a tolerancija, interkulturalnost, prihvatanje različitosti i inkluzivnih principa je svakako veća.

300

Divni utisci. Mada i ta reč je premala za bilo šta. Toliko pozitivne energije je bilo u tim ljudima, toliko dobrote, nekog poverenja koji su mi pružili tokom tih pola sata. Osećala sam se divno pomažući i slušajući, upoznavajući nekoga ko je drugačiji i neko ko ima drugu stranu priče. Mnogo poštujem svaku knjigu, i toliko mi je žao što nisam mogla sve da ih pročitam, ali sam i opet oduševljena onima koje sam pročitala. Svako je imao kako da se izjasni i da objasni svoju priču, da mi možemo da vidimo da su oni iskreni i čisti. Toliko emocija i scena koje su me u nekim momentima pogodile da sam imala izliv emocija kojih se ne stidim. Imam još svašta da kažem, ali ne može da stane sve. Jednostavno divna akcija i volela bih da ponovo učestvujem sa vama u novom! - učenica volonterka Jedva čekam sledeću akciju, obavezno me uključite! ništa nije nemoguće čak iako imate neki nedostatak i dalje su nasmejani iako su prošli jako teške stvari idemo dalje šta god da se desi

Nismo imali izazove. Nekako smo zajedno radeći funkcionisali sjajno i sve što je započeto i završeno sa decom je ispalo sjajno. Ostaje moj moto: radimo zbog dece, za decu, SA DECOM!

Više od 30 dana

Kvalitetno obrazovanje

Zapravo smo se dotakli 4 cilja održivog razvoja: kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, smanjenja nejednakosti, kao i mira, pravde i snažne institucije i mislimo da je svaki podjednako zahvaćen.

Step 4 PODELI

Projekat je podeljen u okviru učeničkih timova prvo, potom je postavljen na Google platformu nastavnika, u Google učionice učenika, takođe je podeljen i na društvenoj mreži FaceBook i Instagram. Svi su bili oduševljeni kako samim izgledom filma, a o sadržaju da i ne govorimo - prosto je neverovatno koliko toga je urađeno u proteklom periodu, a zaista su glavni nosioci bila deca! Svaka im čast!

Više od 100 ljudi

Sledeće školske godine nastavljamo sa svim ovim aktivnostima - organizovaćemo obeležavanje značajnih datuma, radionice na temu prevencije diskriminacije, imaćemo na jesen ponovo Živu biblioteku sa novim knjigama i ono što se pored svega toga dodaje jeste da nastavljamo sa forum teatrom, i to postavljanjem porodičnih priča na scenu i forumovanjem za roditelje!