PREGLED PRIČE

2023

Kako da učim išta kad ne jedem ništa

OŠ "Žarko Zrenjanin"

Srbija

MENTOR

Snežana Knežević

Step 1 OSETI

Nečistoća u selu i školi, nedostatak higijenskih navika, dosadan, nemotivišući izgled učionica, nekvalitetna hrana i previsoke cene u školskoj pekari, sebičnost u drugarstvu, psi lutalice, napuštene kuće, loše osvetljenje...

Nekvalitetna hrana i previsoke cene u školskoj pekari su problem za koji su se odlučili učenici zato što ne žele da jedu bajata peciva, izbor ne postoji i nebriga je evidentna. Sendviči se prave sa puno margarina i sa lošim salamama, a pri tom, cene su vrlo visoke. Učenici žele da se zdravije hrane, da u ponudi bude i voće, da izbor bude veći, a cene pristupačne.

Ovaj problem uticao je na sve učenike škole, što je bilo evidentno kada je urađena anketa. 99% učenika od petog do osmog razreda izjasnilo se da problem postoji i da žele da bude rešen. Problem je uticao i na direktora koji je imao problem da se postavi u datoj situacija, a i na vlasnika pekare koji se ponašao kao da se problem njega ne tiče i sve je shvatao lično. Brinulo ih je kako će okolina da posmatra njihove aktivnosti, da li će ih podržati.

Step 2 ZAMISLI

Predloga za akcije je bilo mnogo i bilo ih je raznih. Mogućih i nemogućih. Od protesta, kutije za primedbe, promena pekare, da napravimo svoju pekaru, prezentaciju, da promenimo vlasnika, da uključimo Evropsku uniju, da sami pravimo hranu i donosimo u školu, da zaposlimo babe, da ignorišemo sadašnju pekaru, da ih prijavimo, napravimo samoposlugu u školi, da zaposlimo kuvare, popusti sredom i petkom, kupovina užine pre škole, povećanje gramaže i kvaliteta, da organizujemo Dan dobre užine...

Izglasavanjem smo došli do: - protesta (želimo da problem postane vidljiv), - kutije za utiske iz školske pekare (želimo da se čuje i mišljenje drugih), - Dan dobre užine (želimo da pokažemo primer dobre užine) - humanitarna žurka (prihod iskoristiti za uređenje prostora kuhinje) - razgovor sa UP (želeli smo da predstavnik parlamenta učestvuje u odabiru pekare) - razgovor sa predstavnikom Saveta roditelja, direktorom, vlasnikom pekare (želeli smo da čujemo njihovo mišljenje i da obrazložimo naš problem) - volontiranje učenika (da pomognemo u kuhinji) - animiranje drugih vlasnika pekara

Step 3URADI

Protest je održan i izazvao je burne reakcije. Od straha, preko nesigurnosti i nerazumevanja, pa do ponosa. Kutija za utiske je napravljena, postavljena, otvara se svakog petka i očekujemo da će poslužiti i na dalje. Dan dobre užine je održan, učestvovala su sva odeljenja od 5. do 8. razreda i utisci su pozitivni. Ima indicija da će postati tradicija. Humanitara žurka nije održana, prvo zbog pokvarenog razglasa, azatim se i školska godina prevremeno završila. Parlament je izglasao naš predlog i usvojen je na Nastavničkom veću. Razgovori su obavljeni i posebno nas je podržao predstavnik Saveta roditelja, što je bitno, jer oni imaju ključnu ulogu. Volontiranje nije bilo moguće zbog sanitarnih razloga. Intervjuisali smo vlasnike drugih pekara i dobili povratnu informaciju dasu zainteresovani za saradnju naredne godine.

Projekat je zatalasao zajednicu, izazvao buru u javnosti i rezultat svega je to što će od naredne školske godine prilikom izbora pekare biti mnogo više obraća na pažnja na izbor i biće konsultovano mnogo više strana. Doveo je i do promene stava vlasnika pekare, kao i direktora, jer su shvatili da i deca mogu jasno i glasno da iskažu svoj stav i da se čuju.

1000

Mislim, dakle postojim. Bravo deco! - nastavnica istorije Deca razmišljaju bolje od nas. - predsednica Saveta roditelja

Nerazumevanje, predrasude, strah od reakcije kad je protest u pitanju. Osipanje, gubitak interesovanja kod učenika. Nedostatak vremena Upornošću, podsticanjem, puno razgovora, promenom metoda rada

Više od 30 dana

Dobro zdravlje

Učenici su prepoznali problem, shvataju koliko je zdravlje važno i žele da se dobro i zdravo hrane i da se ne osećaju prevarenim.

Step 4 PODELI

Sve što smo uradili objavljeno je na školskom sajtu i našoj fejsbuk stranici. Sa projektom su upoznati članovi Školskog odbora, Saveta roditelja i Mesne zajednice. Član UP će ubuduće učestvovati u odabiru školske pekare a Savet roditelja, koji ima glavnu ulogu u donošenju odluke, upoznat je sa našim potrebama i zahtevima i obećali su da će ih imati u vidu. Hteli smo da napravimo retrospektivu događaja u holu škole ali nas je, na žalost, prevremeni završetak školske godine omeo u tome. Mislimo da smo kao grupa podstakli i osnažili druge da slično razmišljaju i uzmu stvar u svoje ruke i pokažu da mogu!

Više od 100 ljudi

S obzirom na to da je odluka u statutu UP i da je Nastavničko veće potvrdilo, parlament će na dalje pratiti situaciju u školskoj kuhinji i reagovati. Kutija će funkcionisati, pa će i rukovodstvo škole imati u vidu mišljenja učenika.